Maten

Skollunchen är vegetarisk. Det är ett val som skolan gjort och det är den beställning som skolan lagt till köket. Titt som tätt uppkommer frågan om barnen får i sig tillräckligt med näring och proteiner genom att bara äta vegetariskt. Svaret på detta är ja. Varje dag serveras en kombination av mat som innehåller allt som barn behöver för att växa och må bra. Varje måltid innehåller exempelvis quorn, baljväxter, falafel, ägg, ost, keso eller liknande proteinrika livsmedel. Om barnen äter av det som serveras får de en fullgod måltid.

En del barn kan dock ha svårigheter att äta skolmaten. Det handlar mycket om attityder och vanor. Som förälder kan man hjälpa till genom att förmedla en positiv hållning till skolmaten och uppmuntra sitt barn att äta i skolan och att våga testa nya rätter. Vegetarisk kost är bättre för både människor och miljö.

Charlotta Andersson, rektor

Köket

I köket arbetar Ana Bohlemark som husmor och med henne Maja och Björn.

Maten på Rudolf Steinerskolan lagas på råvaror av hög kvalité, i största utsträckning kravmärkta, biodynamiska eller ekologiska produkter. Vi undviker långväga transporter och halvfabrikat så gott vi kan. Brödet till soppan bakas mestadels i vårt bageri.

Vi tillagar ca 240 portioner och specialkost till våra allergiker varje skoldag. Vi arbetar aktivt med vårt egenkontrollprogram.

Veckomenyerna planeras runt en grov mall som ser ut så att

måndagar brukar det vara pasta eller ris och sås.

tisdag, onsdag och torsdag europeisk husmanskost.

Fredag soppa. Till soppan fås mjukt bröd, pålägg och frukt.

Alla dagar serveras knäckebröd och ekologiskt bregott och minst en sallad eller råkost.

Varje vecka finns minst en av elevernas önskerätter på menyn.

Önskemål, frågor och synpunkter kan mailas till husmor@rudolfsteinerskolan.se eller lämnas till köket, helst efter kl 12.
Anmälan om specialkost görs till skolsköterska Agneta Laudon