
Lyktfest
Den 11 november kl. 16:30 bjuder vi in till Martinfirande på Kullen. I år har vi glädjen att välkomna även föräldrar och anhöriga att fira med oss.
De yngre barnen lyser upp mörkret med lyktor som de tillverkat själva och klass 9 berättar legenden som Sankt Martin med skuggspel. Den är en högtid som handlar om hjälpsamhet, solidaritet och medmänsklighet.

Legenden om Sankt Martin
Martin levde under tidigt 300-tal. Han blev helgonförklarad av Romersk-katolska kyrkan, men är även betydelsefull i den Östortodoxa Kyrkan. Han betraktas som skyddshelgon för värdshusvärdar och mot fattigdom.
Han tog värvning i den Romerska armén och stationerades i Gallien. Hans far hade höga förväntningar på honom, då hans far själv var en skicklig soldat med tydlig position i armén. Martin trivdes aldrig med soldatlivet och hade en längtan efter ett annat liv. När han kom i kontakt med kristendomen valde han att lämna armén för att bli munk. Han grundade sedan Galliens äldsta kloster Liugé och blev mot slutet av sitt liv biskop av Toursklostret i Marmoutier.
En av de mest kända legenderna ur Martins liv är berättelsen om hur han som ung soldat möter en tiggare och delar sin mantel mitt itu för att ge den ena halva till den frusne tiggaren.
Mantel heter pallium på latin och härifrån kommer det moderna begreppet palliativ vård. Martins delning av manteln brukar beskrivas som den första palliativa handlingen.
Svenskt och tyskt Martinfirande
Martinhelgen räknades under medeltiden som en av höstens största fester och varade i tre dagar. I Sverige skulle, enligt traditionen, vissa av vintersysslorna ta sin början och höstarbetet skulle vara helt slutfört. I Sverige kom vi att kalla högtiden Mårtensafton. Mårtensafton är i stora delar av landet en bortglömd högtid, men i skåne firas ännu Mårtengås. Man äter då en middag bestående av svartsoppa, gås och skånsk äppelkaka. Den tyska motsvarigheten, Sankt Martin, firas med lyktfest. Vanligt är att barnen med sina föräldrar går runt bland stadens gator i skymningen med lyktor för att fira minnet av den fromme Sankt Martin. Denna festlighet kallas Laternefest. Under Laternefest är det även vanligt att man delar bröd med varandra, som en solidarisk symbolhandling.
Varför firas Sankt Martin i waldorfskolan?
Att waldorfskolan firar Sankt Martin är en kombination av den tyska, katolska traditionen och budskapet att dela med sig. I årskurs 2 är legender en del av berättelsestoffet och legenden om Sankt Martin är en av alla legender som berättas.
För de äldre eleverna är samtal kring temat hjälpsamhet och solidaritet ett bra tillfälle vid just Sankt Martin. Hur ska en riktigt bra vän vara? Vad kan jag dela med mig av? Vad skulle jag vilja att andra delade med sig av? Solidaritet, etik och moral, värdegrunden i samhället kopplat till dagsaktuella frågor, är ämnen som är ständigt aktuella, men som lever extra starkt hos oss under novembers Martintid.
På skolan har festförberedelserna redan börjat; lyktor förbereds, facklor köps in, repliker och sånger övas och skuggor tämjs!
Välkommen på lyktfest torsdagen den 11 november kl. 16:30!
Lämna en kommentar